Is dit het moment om over te stappen naar elektrisch rijden?


Donderdagmiddag 23 juni kwamen er zo’n 50 knappe koppen bij elkaar tijdens de meeting Onderweg naar duurzame mobiliteit. “Hoe verduurzaam jij je wagenpark?” was de hoofdvraag. André Brontsema van Later Academy is een goeroe op het gebied van elektrische auto’s en leidde een interactieve kennissessie bij van Vliet Autogroep.

 Overstappen naar elektrische auto’s?

“Is dit al het moment voor bedrijven om over te stappen op elektrische auto’s?”, daar waren veel toeschouwers benieuwd naar.

“Ja zeker!” klonk het overtuigend uit André zijn mond. Maar ondernemers zijn kritisch en willen precies horen wat de ontwikkelingen zijn en waarom ze wel of niet moeten investeren in een elektrisch wagenpark. Natuurlijk wil iedereen duurzaam ondernemen, maar niet tegen veel hogere kosten. Een gezonde winst blijft natuurlijk altijd de basis van het bestaansrecht van een bedrijf. “Is elektrisch rijden duurder?” blijft de kritische vraag.

Elektrisch rijden is onderaan de streep veel goedkoper

Een elektrische auto is in exploitatie altijd voordeliger dan een benzineauto! Aldus André Brontsema. De kosten gaan voor de baat uit. De aankoopkosten van een elektrische auto liggen iets hoger, maar de verbruikskosten (onderhoud en laden) zijn over de gehele termijn lager. Tijdens de gehele levenscyclus is de restwaarde ook hoger dan van een brandstofauto. De CO2-uitstoot is maar liefst 35 procent minder in een levenscyclus van circa 12 jaar, 200.000 km. Dat is inclusief de productie van de auto en recycling van de batterij.

Fiscale stimulans

In de zakelijke markt wordt het voor bussen fiscaal gestimuleerd om elektrisch te rijden. Dat is voor veel ondernemers naast duurzaamheid een extra motivatie om over te willen gaan op elektrisch rijden en de daarvoor benodigde investeringen te doen.

Vanaf 2025 mogen alleen uitstootvrije bedrijfsauto’s in de stad rijden

Vanaf 2025 mag de bedrijfswagensector niet meer de stad in met een fossiele motor. De overgangsperiode duurt tot 2028. “De ontwikkelingen in de bedrijfswagen markt gaat nog veel sneller dan verwacht. Dit komt behalve de nieuwe wetgeving ook doordat elektrische auto’s betaalbaarder worden, langere afstanden kunnen afleggen en door beschikbare subsidies op elektrische bedrijfswagens.”, aldus Arjan van Vliet, directeur Van Vliet Autogroep.

Veel gemeenten zetten zich in voor deze wetgeving, denk aan steden als Amsterdam, Utrecht, Gouda, Alphen aan den Rijn en Utrecht. Sommige gemeenten gaan iets minder hard en volgen de nieuwe mogelijkheden in de wet nog niet.

Personenauto’s op waterstof van de baan

Een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiedrager breekt voorlopig niet door bij een groot publiek. Het rendement uit waterstof is nu nog veel te laag. Met een personenauto wil je wel aan een stuk 500 km kunnen rijden. Door technische beperkingen is de prijs nog hoog en de adoptie nog laag. Voor bestelwagens ligt dat anders, die hebben meer ruimte om waterstoftanks, waardoor deze toepassing veel beter inzetbaar is. Volgend jaar worden de eerste bedrijfswagens op waterstof dan ook op de markt verwacht.

Conclusie: Elektrisch rijden draagt bij aan een schoner milieu en is nog voordeliger ook.

Is dit het moment dat ook jouw onderneming gefaseerd over gaat tot een elektrisch wagenpark?

Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door DOUW en Van Vliet Autogroep. Meer weten over elektrisch rijden of een proefrit maken? Neem dan contact op met een van de vestigingen van Van Vliet Autogroep.


Terug naar nieuwsoverzicht