Laatste Nieuws

Opel Grandland X Hybrid4 eerste plug-in hybride


17-06-2019 15:57

Opel komt zijn eerste plug-in hybride. De nieuwe Opel Grandland X Hybrid 4. De wagen is voorzien van All-Wheel Drive (AWD) en heeft maar liefst 300 pk.

Voortbordurend op PACE!
Met de vierwiel aangedreven plug-in hybride (PHEV) versie van de Grandland X zet Opel een volgende stap in zijn strategische plan; PACE! De Grandland X Hybrid4 vormt het topmodel van Opels SUV-familie en combineert kracht en praktische bruikbaarheid met een extreem laag brandstofverbruik. Prijzen worden later bekend gemaakt.

Extreem lage COemissie
Aangezien elk Opel-model rond 2024 een geëlektrificeerde variant zal hebben, is de Grandland X Hybrid4 zeker niet de laatste hybride. Zo kan Opel voldoen aan de internationale CO2-doelstellingen. De WLTP-testcyclus laat zien dat de Grandland X Hybrid4 een gemiddeld brandstofverbruik van 2,2l per 100 km haalt. Voorlopige cijfers tonen aan dat de plug-in hybride slechts 49 gram per km uitstoot.

Aandrijflijn
De aandrijflijn van de Opel Grandland X Hybrid4 bestaat enerzijds uit een 200 pk sterke 1,6 liter viercilinder turbobenzinemotor met direct brandstofinspuiting, speciaal aangepast voor hybride technologie. Deze motor voldoet aan de Euro 6d-TEMP-norm en is WLTP-gecertificeerd.

Anderzijds beschikt de aandrijving over twee 109 pk sterke elektromotoren, een AWD-systeem en een 13,2 kWh lithium-ion batterij. De eerste elektromotor drijft samen met de verbrandingsmotor de voorwielen aan via een geëlektrificeerde achttraps automaat. De tweede elektromotor en het differentieel zijn geïntegreerd in de elektrisch aangedreven achteras zodat op verzoek vierwielaandrijving ontstaat.

De plug-in hybride is in staat om 50 kilometer volledig elektrisch te rijden.

Vier rijstanden
De Grandland X Hybrid4 beschikt over vier rijmodi; De Electric, Hybrid, AWD en Sport stand. Het karakter van de auto is dus aan te passen aan de rijstijl van de bestuurder. De meest efficiënte aandrijvingsvorm wordt geselecteerd in de Hybrid stand. In de Electric stand kan er in stadscentra volledig elektrisch gereden worden. De AWD-modus activeert de elektrisch aangedreven achteras voor maximale tractie op diverse soorten wegen.

Gebruiksgemak
Opel laat met de nieuwe Grandland X Hybrid4 zien dat er over gebruiksgemak is nagedacht. Zo is het oplaadpunt van de batterij met een 6,6 kW on-board lader ondergebracht aan de tegenovergestelde kant van de tankdop. Daarnaast is de batterij onder de achterbank geplaatst zodat er geen ruimte verloren gaat in het interieur en de bagageruimte.

Laadtijd
De oplaadtijd is afhankelijk van het type lader. Als aanvulling op de laadkabel, om het voertuig thuis via een normaal stopcontact op te laden, biedt Opel de kabels standaard bij de auto aan om snel te laden bij publieke laadpunten en via een wallbox thuis. Met een publieke AC-laadpaal is de batterij in ongeveer 1 uur en 50 minuten volledig opgeladen.

Nieuwste technische snufjes
De Grandland X Hybrid4 beschikt ook over de nieuwe Opel Connect telematicadiensten. Functies zoals Live Navigation met real-time traffic informatie, het controleren van relevante voertuigdata via een app, een directe verbinding met hulpdiensten en emergency call geven de bestuurder en passagiers extra rust. Met een druk op de rode knop is hulp binnen enkele seconden op te roepen. Als de gordelspanner of airbags zijn geactiveerd, wordt de emergency call automatisch uitgevoerd.

‘One Pedal Driving’: afremmen met het gaspedaal
Om de efficiency van het voertuig nog verder te verbeteren beschikt de Grandland X Hybrid4 over een regeneratief remsysteem waarbij energie wordt teruggewonnen tijdens vertragen. Bij een conventioneel remsysteem gaat de mechanische energie - opgewekt door wrijving in de remmen - verloren als warmte. Een regeneratief remsysteem zet deze overtollige kinetische energie om in elektriciteit voor de batterij. De elektrische actieradius van de Grandland X Hybrid4 kan daardoor met wel 10 procent toenemen.

De bestuurder kan ook schakelen naar ‘Regeneration on Demand’ voor maximale regeneratie. Het zogeheten ‘sleepkoppel’ van de elektromotor is dan zo hoog dat in normaal verkeer het rempedaal niet nodig is om het voertuig volledig tot stilstand te laten komen. De Grandland X Hybrid4 kan dus accelereren en afremmen met het gaspedaal, het zogenoemde One Pedal Driving.

Om optimaal gebruik te maken van het elektrische systeem met hoge spanning (300 V) is de Grandland X Hybrid4 uitgerust met een elektrische airconditioningscompressor en elektrische verwarming.

Optioneel is een zwarte motorkap leverbaar, waardoor deze plug-in hybride een onderscheidend karakter krijgt.

Nabije toekomst van Opel
De nieuwe Opel Grandland X Hybrid4 vormt een belangrijke stap in Opels offensief van geëlektrificeerde voertuigen. Terwijl de Opel Ampera-e in geselecteerde markten te koop blijft – waaronder Nederland, waar hij een belangrijke rol speelt in het E-offensief –introduceert Opel binnen 20 maanden de nieuwe Corsa, de nieuwe Zafira Life, de nieuwe Vivaro en een opvolger van de Mokka X. Van al deze modellen verschijnen versies met een volledig batterij-elektrische aandrijflijn.

Terug naar nieuwsoverzicht